Tekmovanja

Nivoji IPSC tekmovanj

IMG_0315a

IPSC tekmovanja potekajo na različnih nivojih. V Sloveniji so organizirana tekmovanja I. in II. stopnje, občasno tudi mednarodna tekmovanja III. stopnje. Na vsa tekmovanja se lahko prijavijo le strelci z opravljenim varnostnim izpitom IPSC in veljavno tekmovalno licenco SZPS za tekočo sezono.

Tekmovanja I. stopnje

največkrat potekajo v obliki klubskih ali manjših regijskih tekmovanj. Služijo predvsem za pridobivanje tekmovalnih izkušenj ali vzdrževanje strelske forme. Tovrstna tekmovanja v praksi predstavljajo enostavnejše strelske izzive.

Tekmovanja II. stopnje

so načeloma najvišji nivo nacionalnih tekmovanj. V Sloveniji kot drugonivojsko tekmovanje poteka tako pokalno kot tudi državno prvenstvo. Strelci iz tujine se na tekmovanje lahko prijavijo, vendar SZPS na teh tekmovanjih najprej zagotavlja prostor za slovenske strelce. Zahtevnost izzivov je prepuščena organizatorju, ki pa ponavadi na tekmovanju doda vsaj kanček izvirnosti pri načrtovanju strelskih prog. Navadno obsegajo 6-9 strelskih prog.

Tekmovanja III. stopnje

so mednarodna tekmovanja kjer načeloma sodeluje več kot 200 tekmovalcev, ki se merijo na vsaj 12. strelskih progah. To je tudi najnižji nivo tekmovanja, kjer se podeljujejo "Predsedniške medalje", ki jih podeljuje zmagovalcem kategorij z vsaj 10. tekmovalci svetovna IPSC konfederacija.

Tekmovanja IV. stopnje

so kontinentalna prvenstva, ki se izvajajo v ciklu treh let. Tekmovalci se na njih kvalificirajo preko nacionalnih pokalnih ali državnih prvenstev. Praviloma se jih udeležujejo državne reprezentance, številčnost tekmovalcev pa je navadno 1000+. Tekmovanja potekajo 5 dni.

Tekmovanja V. stopnje

World shoot je v IPSC strelstvu pravzaprav Olimpijada. Kot kontinentalna prvenstva se tudi ta organizirajo v ciklu 3 let. Prestiž nastopanja pripada reprezentancam, na osnovi številčnosti posamezne regije. Sloveniji v rednem delu pripada 7 štartnih mest, ki jih selektor razdeli med najboljše strelce posameznih divizij. Več o tem najdete na povezavi.

Enostavno namenite del dohodnine Slovenski zvezi za praktično strelstvo
Mobilna novica