Kako potekajo tekmovanja?

IMG_0315a

IPSC tekmovanja potekajo na različnih nivojih. V Sloveniji se organizira nivo 1 in 2, občasno tudi 3. Na njih se lahko prijavijo vsi strelci z varnostnim izpitom IPSC in urejeno tekmovalno licenco za tekočo sezono.

Tekmovanja nivoja 1

največkrat potekajo v obliki klubskih ali manjših regijskih tekmovanj. Služijo predvsem za pridobivanje tekmovalnih izkušenj ali vzdrževanje strelske forme. Tovrstna tekmovanja v praksi predstavljajo enostavnejše strelske izzive.

Tekmovanja nivoja 2

so načeloma najvišnji nivo nacionalnih tekmovanj. V Sloveniji kot drugonivojsko tekmovanje poteka tako pokalno kot tudi državno prvenstvo. Strelci iz tujine se na tekmovanje lahko prijavijo, vendar SZPS na teh tekmovanjih najprej zagotavlja prostor za slovenske strelce. Zahtevnost izzivov je prepuščena organizatorju, ki pa ponavadi na tekmovanju doda vsaj kanček izvirnosti pri načrtovanju strelskih prog. Navadno obsegajo 6-9 strelskih prog.

Tekmovanja nivoja 3

so mednarodna tekmovanja kjer načeloma sodeluje več kot 200 tekmovalcev, ki se merijo na vsaj 12. strelskih progah. To je tudi najnižji nivo tekmovanja, kjer se podeljujejo "Predsedniške medalje", ki jih podeljuje zmagovalcem kategorij z vsaj 10. tekmovalci svetovna IPSC konfederacija.

Tekmovanja nivoja 4

so kontinentalna prvenstva, ki se izvajajo v ciklu treh let . Tekmovalci se na njih kvalificirajo preko nacionalnih pokalnih ali državnih prvenstev. Praviloma se jih udeležujejo državne reprezentance, številčnost tekmovalcev pa je navadno 1000+. Tekmovanja potekajo 5 dni.

Tekmovanja nivoja 5

World shoot je v IPSC strelstvu pravzaprav Olimpijada. Kot kontinentalna prvenstva se tudi ta organizirajo v ciklu 3. let. Prestiž nastopanja, pripada reprezentancam, na osnovi številčnosti posamezne regije. Sloveniji v rednem delu pripada 7 štartnih mest, ki jih selektor razdeli med najboljše strelce posameznih divizij. Več o tem najdete na povezavi.