Pravila finalnega tekmovanja Lige HotRange-Las Vegas 2012:

HotRange Masters 2012

Tekmovanje bo v nedeljo, 7.10.2012 na strelišču Žančani pri Slovenj Gradcu. Začetek kvalifikacij bo ob 9:00, finale pa takoj po zaključku kvalifikacij, predvidoma ob 13:00.

Organizacija lige:

V ligi HotRange-Las Vegas 2012 sodelujejo naslednja ligaška tekmovanja:
- Liga Leica Benchrest 50 za MK ostrostrelno puško (Mošnje);
- Liga March Benchrest za VK ostrostrelno puško (Slovenj Gradec);
- Pokalno prvenstvo SZPS v disciplinah praktičnega strelstva IPSC;
- Liga KonusPro za precizno puško, pištolo in revolver;
- Liga Leica Rangemaster za ostrostrelno puško;
- Mednarodna liga Alpe –Adria v streljanju s pištolo in revolverjem;
- Liga Hot-Range Backup za dinamično kompaktno pištolo in revolver (Gameljne)


Iz vsakega od zgoraj naštetih tekmovanj, bodo do 1.10.2012, posamezni organizatorji določili finaliste, ki se bodo na finalno tekmovanje uvrstili neposredno.

Vsi strelci, ki se jim na finalno tekmovanje ne bo uspelo uvrstiti neposredno, se lahko nanj uvrstijo preko kvalifikacij, ki bodo potekale pred finalnim obračunom z začetkom ob 9:00.
Tekmovalni pogoji:

Tako na kvalifikacijah, kot v finalnem tekmovanju, se strelci pomerijo med seboj z istim (ali enakim) orožjem in enakim strelivom, ki ga priskrbi organizator.
Strelci morajo sami poskrbeti le za zaščitno opremo. V vseh tekmovalnih kategorijah se tekmuje bodisi na čas, ali pa je s čas za izvedbo vaje omejen. Začetni položaj pred streljanjem določi sodnik.

Tekmovalne kategorije:
Vsi strelci se bodo tako v predtekmovanju, kot na finalnem obračunu najprej pomerili med seboj v štirih tekmovalnih kategorijah:
- Taktična ostrostrelna puška;
- Precizni revolver;
- Praktični revolver;
- Praktična puška šibrenica.


Tekmovalne proge:
Organizator za vsako disciplino pripravi strelno linijo oz. poligon, na katerem strelci streljajo v tarče, eden za drugim. Vrstni red strelcev se pred vsakim obračunom izžreba.


Tekmovalni sistem:
-Kvalifikacije
V kvalifikacijah najprej vsi strelci odstrelijo vse štiri discipline. Iz vsake discipline se po trije najboljši strelci uvrstijo v naslednji krog kvalifikacij. Tu se v disciplinah, ki do začetka ne bodo razkrite, pomerili med seboj na izpadanje. V finale se uvrstijo trije najboljši strelci kvalifikacij.

-Finale
V finale se poleg treh strelcev iz predtekmovanja, neposredno uvrstijo strelci, ki jih glede na pravilnik lige HotRange Las Vegas 2012 določijo organizatorji sodelujočih ligaških tekmovanj.
V finalu najprej vsi strelci odstrelijo vse štiri discipline. Iz vsake discipline se po trije najboljši strelci uvrstijo v izločilne boje. Tu se bodo v disciplinah, ki do začetka ne bodo razkrite, pomerili med seboj na izločanje, do končnega zmagovalca. Osnovne štiri discipline so v finalu enake kot v predtekmovanju, vendar organizator v finalu lahko spremeni oz. zaostri tekmovalne pogoje.


Tekmovalne discipline:
 1. Taktična ostrostrelna puška
Organizator pripravi taktično prežo, izza katere mora strelec zadeti tri glinaste golobe na razdaljah med 50 in 150 m in taktično silhueto na razdalji 300 m. Strelec ima na voljo ostrostrelno puško Crvena Zastava M76 z originalno optiko Zrak 4x24 in 10 nabojev. Zmagovalec v tej disciplini je strelec, ki zadene predpisane tarče v najkrajšem času. Čas, ki je na voljo za vse štiri tarče je omejen na 120 sekund.

2. Precizni revolver
Organizator pripravi klasično 25 metrsko strelno linijo. Vsak strelec ima na voljo Revolver Smith & Wesson Model 29 z 8⅜" cevjo in 5 nabojev, ki jih mora v času 1 minute izstreliti v tarčo. Zmagovalec v tej disciplini je strelec z najmanjšo grupo petih zadetkov.

3. Praktični revolver
Organizator pripravi strelski poligon s šestimi padajočimi tarčami. Vsak strelec ima na voljo revolver Davide Pedersoli Colt Lightning 1877 Doc Holliday s 5½" cevjo in 12 nabojev. Zmagovalec v tej disciplini je strelec, ki zadene vse padajoče tarče v najkrajšem času.

4. Praktična puška šibrenica
Organizator pripravi strelski poligon s petimi padajočimi tarčami. Vsak strelec ima na voljo puško Davide Pedersoli Wyatt Erp Coach Gun s 20⅛" cevjo in 10 nabojev. Zmagovalec v tej disciplini je strelec, ki zadene vse padajoče tarče v najkrajšem času.

Začetni položaj:
Strelec prevzame prazno ali napolnjeno in zavarovano orožje od sodnika neposredno pred streljanjem. Začetni položaj in stanje orožja, ki sta za vse strelce v posameznih kategorijah enaka, ob pregledu proge oz. strelne linije določi sodnik.
Strelec na ukaz »Pozor« in pisku sodnika začne s streljanjem.

Potek vaje:
Tekmovalec po sodnikovem pisku v taktični in praktičnih disciplinah v poljubnem vrstnem redu strelja v predpisane tarče, v precizni disciplini pa v tarčo izstreli določeno število strelov v določenem času.

Vaja je končana, ko strelec zaključi s streljanjem, na ukaz sodnika izprazni orožje, pokaže orožje prazno in v varni smeri sproži napeto prazno orožje.

Menjave:
Tekmovalec mora pri praktični in taktičnih disciplinah opraviti menjavo streliva na sledeč način:
-Menjavo streliva je dovoljeno izvesti le po izstreljenem zadnjem strelu.
-Menjavo mora strelec opraviti z orožjem obrnjenim v varni smeri.
-V vseh kategorijah je dovoljeno le polnjenje prostih nabojev. To pomeni, da lahko tekmovalec uporablja le en nabojnik, uporaba kakršnih koli naprav za hitro polnjenje pa ni dovoljena.
- Če strelcu med vajo zmanjka nabojev, mora z vajo zaključiti.
- Tekmovalec med vajo ne sme polniti ali prazniti nabojnika oz. bobniča, v katerem se še nahajajo neizstreljeni naboji. Prav tako ne sme odložiti napolnjenega orožja oz. orožja z nabojem v cevi.

Vrstni red po rezultatih:
Izmed vsake od kategorij predtekmovanja, v naslednji krog napredujejo po trije najboljši strelci.

V kolikor v posamezni kategoriji, mesto v polfinalu zasede strelec, ki je v polfinale že uvrščen, poleg njega napreduje naslednje uvrščeni strelec.

V kolikor se tekmovalec, v finale uvrščen preko kvalifikacij, na finalnem obračunu ne pojavi, lahko njegovo mesto zasede naslednji najboljši od prisotnih strelcev.


Nagradni sklad finalnega obračuna:
Nagrada za skupnega zmagovalca lige Hot Rage Las Vegas 2012 vsebuje:
- letalsko karto do Las Vegasa
- vstopnico za sejem Shot Show 2013
- 5 nočitev v enem od velikih hotelov na Stripu
- 4 večerje
- 100 USD žepnine.

Nagrada je prenosljiva in jo dobitnik lahko prenese na kogar koli. Odločitev o potniku, oz. vse dokumente, potrebne za potovanje v ZDA, mora dobitnik posredovati najkasneje do 1.11.2012. V kolikor tega do omenjenega datuma ne stori, izgubi pravico do nagrade.
Med vse prijavljene strelce, bodo z žrebom razdeljene bogate nagrade sponzorjev.


Prijavnina:
Prijavnina za predtekmovanje znaša 50€, oz. 30€ za vse strelce, ki so sodelovali na vsaj treh ligaških tekmovanjih sodelujočih organizatorjev. Spisek strelcev, s pravico nastopa po znižani ceni, bo objavljen teden dni pred tekmovanjem.

Za finalni nastop prijavnine ni.


Rezultati:
Rezultati se vpišejo v prisotnosti strelca. Po objavi začasnih rezultatov, ima tekmovalec možnost pritožbe. Odločitve tekmovalne komisije, ki je sestavljena iz članov Amaterske Strelske Zveze Slovenije, predstavnikov sodelujočih ligaških tekmovanj in predstavnikov pokroviteljev so dokončne.


Varnost:
Strelci morajo upoštevati vsa pravila varnosti na strelišču. Strelec mora na vseh strelnih linijah in poligonih upoštevati varnostni kot, ki je pri praktičnih disciplinah označen, pri taktični in precizni disciplini pa znaša 180°. Za varnostni prekršek, kot je kršitev varnostnega kota in prst na sprožilcu, bo strelec diskvalificiran iz nadaljnjega tekmovanja. Manipulacija s strelivom je možna le na strelski liniji, manipulacija z orožjem pa le preko sodnika. Na vseh strelnih linijah in poligonih, kjer poteka tekmovanje, je strogo prepovedana prisotnost oz. uporaba kakršnega koli orožja in streliva, ki ni last organizatorja. Morebitni strelec ali obiskovalec, ki teh pravil ne bi upošteval, oz. za katerega bi organizator ocenil, da s svojim psiho-fizičnim stanjem ogroža sebe in druge, bo odstranjen iz strelišča.

Informacije:
Jurij Cigler, 041 787 557, 04 236 36 40, muc@hot-range.com


Vabljeni v čim večjem številu. Zanimivejšega strelskega obračuna v živo gotovo še niste doživeli. Se vidimo v Slovenj Gradcu!